Salam Perjuangan

Di sini saya mengucap syukur ke hadrat Ilahi kerana diberi kesempatan olehnya untuk sama-sama berkongsi ilmu dan memupuk ukhwah sesama kita. Saya berharap blog saya ini dapat memberi manfaat kepada diri saya dan orang lain

Friday, July 23, 2010

Novel Sejarah Islam


IMAM SYAFIE PEJUANG KEBENARAN

Nama sebenarnya ialah Muhamad bin Idris bin Abbas bin Uthman bin Shafie bin Said bin Abdul Yazid bin Hasyim bin Abdul Mutalib bin Abdul Manaf. Ayahnya berasal daripada keturunan Quraisy daripada bani Mutalib. Ayahnya meninggal dunia ketika Imam Syafie masih Kana-kanak.

Beliau dilahirkan di kota Gaza Palestin pada bulan Rejab tahun 150 hijrah.Ada yang mengatakan pada malam beliau dilahirkan Imam Abu Hanifah (Imam Hanafi) meninggal dunia. Khalifah islam pada masa itu ialah khalifah Abu Jaafar Al Mansur dari bani Abbasiyah.

Imam Syafie dibesarkan dalam keadaan serba kekurangan. Sejak kecil beliau sudah mempelajari Al-Quran sejak berusia 9 tahun. Pada umur 10 tahun beliau menghafal dan memahami kitab al-Muwattak yang ditulis Imam Malek. Belia juga mempunyai suara merdu, boleh bersyair dan bersajak. Ketika berusia 15 tahun beliau mengajar memberi fatwa kepada orang ramai di Masjid-al Haram. Kerana kegigihan dan kecerdikan beliau yang luar biasa, beliau mendapat sanjungan masyarakat.

Novel ini menceritakan dengan lebih lanjut berkenaan kisah hidup Imam Syafie. Suka duka dan pahit manis perjuangan beliau dalam menegakkan kebenaran.

No comments:

Post a Comment